Elokuussa päättyvä ESR-hanke on ollut mikroyrittäjille tärkeä kanava tavata toisiaan ja nähdä muiden tapoja toimia.

Maaseutumatkailua kehittävä yhdistys Lomalaidun on järjestänyt parin vuoden verran koulutuksia muun muassa matkailu-, ruoka- ja pitopalveluyrittäjille Gastropajat-ruokamatkailuhankkeessa. Teemoina on ollut niin yrittäjien omaa hyvinvointia, taloutta, ruokakuvausta, kokkauskursseja kuin opintomatka Ruotsiinkin. MTK on yksi Lomalaitumen jäsenistä.

Vuonna 2021 alkanut Gastropajat-hanke päättyy elokuussa, mutta projektipäällikkö Anne Mikkola toivoo sille jatkoa ennen kaikkea yrittäjien vuoksi.

”Moni on mikroyrittäjiä ja aika yksin. Heille on ollut tärkeää, että joku taho kokoaa yrittäjät yhteen ja että he pääsevät tapaamaan toisiaan ja näkemään, miten muut tekevät asioita. Olen pyrkinyt suosimaan Gastropajoissa osallistujien omia paikkoja, jolloin he ovat nähneet muutakin kuin omaa toimintaansa”, Mikkola kertoo.

Mikkolasta on ollut hienoa huomata myös, että pajoissa kokeiltuja tuotteita on päätynyt myyntiin oikeille asiakkaille.

”Mocktaileja on ottanut tarjontaansa useampikin yrittäjä ja leipomopajassa tehty luumupiirakka ilmestyi aika nopeasti Hakolan marjatilan vitriiniin – oman tilan luumuista tehtynä tietysti.”

Gastropajoille olisi tarvetta jatkossakin, valtakunnallisestikin. Euroopan sosiaalirahasto ESR:n rahoittama hanke on nyt kattanut viisi Etelä-Suomen maakuntaa, mutta Mikkolalle satelee kysymyksiä yrittäjiltä ympäri maan.

Ohjelmassa on tarinallistamispaja 17. toukokuuta Veikkolan kartanossa Vihdissä ja elokuulle mahdollisesti yrittäjien hyvinvointiteemaa.

Gastropajat järjesti alkuvuodesta ruokamatkailuyrittäjien hyvinvointivalmennuksen Hauholla Ilorannassa. Metsäjoogassa myös hankkeen projektipäällikkö Anne Mikkola. Kuva: Sanne Katainen

Toimittaja Eija Mansikkamäki