Kukko kiekui kaikuvasti tervehdyksensä, kun aamuhämärissä ajelin kauniiseen hämäläiseen maalaismaisemaan Tiirinkosken Tehtaan pihamaille.
Ruokapajojen yhteistyökumppanimme Perho Pron Olli Takanen ja Miko Ijäs olivat jo valmistelemassa ensimmäistä Gastropajaa uusitussa Huvila-rakennuksessa Tiirinkosken kahvila-myymälän vieressä. Huvilassa on tyylikkäästi remontoitu kolme vierashuonetta myös majoittuville vieraille ja käytettävissä on iso oleskelutila joko kokouksiin tai juhlien viettopaikaksi.  Meidän pääpaikkana ruokapajassa oli kuitenkin rakennuksen keittiö, jonne Olli ja Miko jo kantoivat Gastropajan raaka-aineita osallistujia varten.

Korona-aika on pakottanut monia matkailuyrityksiä miettimään uudelleen tarjontaa, kun kotimainen matkailukysyntä on lisääntynyt. Se on tarkoittanut  muutoksia myös ruokatarjoiluihin. Gastropajoissa haluamme tarjota yrityksille uusia ideoita ja työkaluja sekä tuotteistamiseen että ruokamatkailutuotteiden markkinoinnin kehittämiseen.  Trendinä on, että ruuan merkitys autenttisessa matkailukokemuksessa kasvaa. Monet matkailukohteet siirtyvät kansainvälisesti tunnettujen ruokalajien sijaan korostamaan ja tarjoamaan ruokatuotteita ja -perinteitä. Näistä suomalaisina esimerkkeinä voisi olla paikallisen ruuan tarjoaminen asiakkaille, perinneruokien valmistamisen opettaminen tai vaikka paikallisten vetämä ruokareitit alueen alkutuottajien luona. Hyvin valmistetun, ekologisen, paikallisen ja eettisen ruuan merkitys ja tarina sen takana tulevat jatkossa korostumaan entistä enemmän. Toinen tärkeä trendi – varsinkin koronapandemian vaikuttaessa kaikkeen toimintaan – on lyhytlomien rinnalla kasvavat mikrolomien markkinat. Se voi tarkoittaa vaikka päiväretkeä oman asuinalueen sisällä tai lähialueella. Lyhyt- ja mikrolomilla ruuan rooli on erityisen merkittävä, jolloin koko matkan kohokohtana on yksi tai kaksi ruokailukokemusta. Suomessa tarvitaankin enemmän valmiita ruokamatkailutuotteita, jotka asiakkaan on helppo valita ja ostaa ja joissa asiakas saa kokea lyhyessäkin ajassa jotain elämyksellistä.

Tuona lokakuun loppupuolen päivänä Kanta-Hämeessä ensimmäisessä Gastropajassa aloitimme ruokapajat valmistamalla erilaisia kasvisruokia, joissa mukana oli myös täysin vegaanisia annoksia. Kotimaiset kasvikset olivat luonnollinen pohja kasvipohjaisin annoksiin. Valkosipuliöljyssä kypsennetyt palsternakat, uunijuurekset ja härkäpapupihvit valmistuivat suht helposti ja maistuivat todella maukkailta. Olli Takanen piti alkuun lyhyen teoriaosuuden, jonka jälkeen vedettiin essut päälle ja ruvettiin keittiöpuuhiin. Osallistujat saivat valita itse, mitkä annokset halusivat valmistaa. Vaikka Huvilan keittiö ei ollut varsinainen ammattikeittiö, vaan enemmänkin kotikeittiötä vastaava tila, toimi se pajassamme yllättävän hyvin. Aina valmistustilan ei tarvitsekaan olla täydellinen, ja tärkeää on, että tilan koko ja tarjoama on jo ennakkoon huomioitu valmistettavissa ruuissa ja valmistusmenetelmissä.

Gastropajan lounas päästiin nauttimaan Tiirinkosken tunnelmallisessa kahvilassa, jossa talon härkäpapu on päässyt myös suosittujen vohvelien taikinaan. Vohveliannokseen voi valita haluamansa täytteen ja tarjolla on myös erilaisia salaatteja.  Houkuttelevasta vitriinistä löytyi itsevalmistettuja suolaisia ja makeita leivonnaisia. Tilan ruokapuolella, kahvilan yhteydessä on aina myynnissä tilan lampaiden ja ylämaankarjan lihaa sekä härkäpapuja jauheena, rouheena ja kokonaisina. Valikoimista löytyy myös lähitilan kananmunia,  yrttejä, ekologisia teelaatuja sekä paljon kauniisiin rasioihin ja papereihin käärittyjä, laadukkaita ruokatuotteita. Lifestyle-myymälä on laajentunut kysynnän kasvaessa ja siellä on myynnissä pääosin skandinaavisia laadukkaita vaatteita, sekä erilaisia sisustustuotteita ja huonekaluja. Myös oman tilan lampaan villasta kehrättyä lankaa ja taljoja on myynnissä.  Lounaan jälkeen talon emäntä Nina Toivonen esitteli Tiirinkosken toimintaa ja kuulimme tilan mielenkiintoista historiaa. Tähän voi tutustua myös tilan kotisivuilla: Tiirinkoski/historia.  

Päivä jatkui Olli Takasen luoman reseptiikan mukaisilla ( Katso lisää täältä: Päivän materiaalit ) annosten valmistuksella ja viimeistelyllä. Mukava puheensorina siivitti kokkausta ja on hienoa, että vihdoin pääsemme pitämään aitoja fyysisiä kohtaamisia ja jakamaan ajatuksiamme kasvokkain toistemme kanssa. Päivän päätteeksi katoimme vielä yhdessä pöydän ja pääsimme maistelemaan kauniita värikkäitä annoksia.  Ja herkullisiahan niistä tuli.  Osallistujilta saadun palautteen mukaan päivä oli antoisa ja myös uusia vinkkejä omalle työpaikalle saatiin Gastropajasta mukaan. Kiitos aktiivisesta osallistumisesta kaikille mukana olleille! Ensi viikolla 9.11  Gastropajat syventyy markkinoinnin ihmeelliseen maailmaan Etelä-Karjalassa. Tuotteistamispajoja  suunnittelemme rinnalla ja alkuvuodesta jatkamme taas ruokapajan merkeissä eri teemalla tietenkin. Seuraa viestintäämme täällä kotisivuilla ja somessa ja tervetuloa toimenpiteisiin mukaan!

Katso tunnelmia Gastropajasta täältä.

-Anne-